Díky Burze filantropie Královéhradeckého kraje se letos vybralo přes půl milionu korun na projekty neziskových organizací. MICRORISC a Vladimír Šulc podpořili 6 místních projektů.

Již druhým rokem se Ing. Vladimír Šulc, Ph.D. a firma MICRORISC účastní královéhradecké Burzy filantropie. I letos zde prezentovalo mnoho prospěšných neziskových organizací své záslužné projekty. MICRORISC a Vladimír jako soukromý donátor věnovali 60 tis. Kč organizacím Dítě v srdci, PFERDA, Skok do života, ČERNÍ KONĚ, Apropo Jičín a Aspekt. Celkem se od všech donátorů letos vybralo přes půl milionu korun pro všechny finalisty.

Burza filantropie slouží jako nástroj k podpoře projektů neziskových organizací. Neziskové organizace se ucházejí se o podporu donátorů z řad podnikatelů a veřejné správy. Ti mohou projekty podpořit finančními a materiálními dary nebo jinou formou. Donátoři tak podporují neziskové organizace a jejich projekty v regionu, ke kterému mají bližší vztah. Do výběru je zapojena také veřejnost formou hlasování na internetových stránkách.

Jičínský MICRORISC a jeho jednatel tentokrát podpořili:

  • Dítě v srdci, z.s. - ta na burze prezentovala projekt „Krabice, kterou nechcete, je nakonec tím nejcennějším, co máte“. Takzvaný Memorybox je terapeutickou pomůckou sloužící k uchování vzpomínek na miminko, které zemřelo. Pomáhá rodinám s procesem vyrovnání se s obrovskou ztrátou, která je postihla.
  • Dále projekt organizace PFERDA "Připravené ptáče dál doskáče", který pomáhá rodinám, především tedy studentům s postižením, s přechodem ze školy do běžného dospělého života a do práce.
  • Skok do života o.p.s. a projekt „Dopoledne do práce, odpoledne na výlety!“, díky kterému pořídí novou 9místnou dodávku pro pracovníky s intelektovým znevýhodněním, aby mohli pracovat, samostatně žít a ve volném čase také společně cestovat.
  • Organizaci ČERNÍ KONĚ, která zajistila na burze pomoc pro jedenáctiletého Radima Brátu s DMO, který potřebuje e-tricykl. Více pohybu pozitivně přispěje k rozvoji jeho mozku díky projektu „Výroba a předání kola pro handicapovaného Radimka“.
  • Apropo Jičín, o.p.s., které bude moci pořídit cyklorikšu pro lidi s postižením a vyvolat tak úsměvy na tváři všem účastníkům jízdy díky projektu „Zažít vítr ve vlasech - cykloterapie pro lidi s postižením“.
  • Organizaci Aspekt z. s. - ta předvedla „projekt Od knih k sebevědomí“ pro klienty sociální služby, kterým chybí peníze na knihy a společenský kontakt. Projekt jim přinese nové aktivity, kde kniha bude základem pro rozvoj sebevědomí.

„Je velmi záslužné a inspirativní, co jednotlivá sdružení společnosti přináší a jak pomáhají jednotlivcům. Nikdy nevíme, kdy se podobné situace mohou týkat nás či našich blízkých. Jsme moc rádi za tuto možnost pomoci,“ uvádí Vladimír Šulc. MICRORISC zde navazuje s organizacemi další spolupráci a snaží se jejich projekty podporovat i svým know-how, využitím jejich služeb či materiálně. Aktuálně např. vyvíjíme „multifunkční senzorickou pomůcku“ pro klienty sdružení ASPEKT. MICRORISC a Vladimír dlouhodobě, a především v rámci regionu, pomáhají tam, kde je třeba.

 

Finálové projekty letošní burzy:

Apropo Jičín, o.p.s.- projekt Zažít vítr ve vlasech - cykloterapie pro lidi s postižením

Jezdíte rádi na kole? Přináší vám to pocit volnosti, svobody, budí Vám to úsměv na tváři? Pomozte tento pocit získat i klientům Apropa. Dovolte jim zažít pocit větru ve vlasech, čerstvého vzduchu, pocit, že ovládáte pohyb, svou rychlost a vnímáte ji všemi smysly. Podpořte pořízení cyklorikši pro lidi s postižením a vyvolejte úsměvy na tváři všem účastníkům jízdy.

Aspekt z. s. - projekt Od knih k sebevědomí

Rádi se dozvídáte něco nového o věcech, které Vás zajímají? I naši klienti mají své záliby. Protože jde o klienty sociální služby chybí jim ale peníze na knihy a společenský kontakt. Setkávají se s neúspěchem a nevěří si. Projekt jim přinese nové aktivity, kde kniha bude základem pro rozvoj sebevědomí. Dozvědí se něco nového a ve skupinách rozvinou komunikaci, sebeprezentaci a získají kontakty. V bezpečném prostředí posdílí znalosti a zažijí ocenění, na kterém budou stavět v dalších aktivitách.

Centrum Orion, z.s. - projekt S řezacím plotrem si ostudu neuřízneme!

Pomozte nám s pořízením řezacího plotru s příslušenstvím, který umožní lidem s těžkým tělesným a také s mentálním postižením pracovat s různými materiály a rozvíjet dovednosti v oblasti grafického designu, reklamy apod. Prostřednictvím moderních technologií přineseme novou, atraktivní možnost zapojení lidí s postižením do pracovního procesu a současně zvýšíme povědomí o jejich dovednostech a přínosu společnosti. Cílem projektu je zároveň podpora individuálního růstu a seberealizace těchto osob.

ČERNÍ KONĚ z.s. - projekt Výroba a předání kola pro handicapovaného Radimka

pomoc pro jedenáctiletého Radima Bráta s DMO. Potřebuje e-tricykl, který mu umožní více pohybu a pozitivně přispěje k rozvoji jeho mozku. Radim žije v Hradci Králové, kde by se na kole mohl prohánět v parcích a ve městě s rodiči. Rodiče handicapovaných dětí často nemají dostatek financí, proto bychom jim rádi kolo poskytli zdarma.

Dítě v srdci, z.s. - projekt Krabice, kterou nechcete, je nakonec tím nejcennějším, co máte

Memorybox je terapeutickou pomůckou sloužící k uchování vzpomínek na miminko, které zemřelo. V první chvíli umožňuje zdravotníkům nabídnout „hmatatelnou pomoc" rodičům, kteří utrpěli tu největší ztrátu ve svém životě. Memorybox provází rodinu během procesu truchlení a je dodáván do nemocnic či přímo rodičům, kterých se ztráta děťátka týká. Obsah memoryboxu byl pečlivě a velmi uvážlivě volen tak, aby pomohl připomenout křehkost a realitu vzpomínky a následně se vyrovnat se ztrátou miminka.

Péče o duševní zdraví, z.s.- projekt ART BRUT ateliér – místo pro umělce tvořící navzdory duševnímu onemocnění

Chceme vytvořit zázemí pro uměleckou tvorbu lidí, kteří mají zkušenost s duševním onemocněním. Naším snem je změnit prostor bývalého kůru na atelier. Už jsme začali: v Husově domě na Kavčím plácku v Hradci Králové budujeme komunitní prostor, kterému říkáme Galerie. V bývalé modlitebně, která je také známa jako Rokytova výstavní síň, jsme nainstalovali závěsné systémy pro vystavování uměleckých děl a připravili ho i pro další kulturní a vzdělávací akce.

PFERDA z.ú. - projekt Připravené ptáče dál doskáče

"Co s ním bude po škole?" Tak tato otázka trápí mnoho rodičů dětí s postižením. Projekt "Připravené ptáče dál doskáče" pomáhá rodinám, především tedy studentům s postižením, s přechodem ze školy do běžného dospělého života a do práce. Tento přechod se uskutečňuje zejména prostřednictvím stáží a praxí v sociálních podnicích a spřátelených firmách, za podpory asistenta z organizace PFERDA z.ú. Vhledem k nutnosti komplexní podpory se projekt zabývá také soběstačností v běžných denních činnostech.

Sdružení Neratov z. s. - projekt Úsměv pro pečující mámy

Pečovat o dítě s kombinaci těžkých postižení je velice těžké a náročné. Umíme si ale představit péči o dítě s postižením? Maminky na děti často zůstávají sami, děti potřebují nepřetržitou péči. Každá pečující osoba však potřebuje někdy oddych, potřebuje si s někým popovídat, získat jiný nadhled nebo zkušenost, poradit... Často však stačí sdílení s ostatními, kteří mají podobný osud a zkušenost jako my. Pomůžeme vyčerpaným maminkám vrátit jejich úsměv a sílu pečovat dál?

Skok do života o.p.s. - projekt Dopoledne do práce, odpoledne na výlety!

Pro naše pracovníky s intelektovým znevýhodněním je nutností nová bezpečná 9-místní dodávka, neboť stará dodávka nám dosloužila. Díky nové dodávce můžeme naše pracovníky uklízeče i nadále rozvážet na zakázky, pracovníkům skartovačům můžeme i nadále přivážet stále další papír a tím všem dávat práci. Když mají práci a za ni plat, mohou bydlet v našem chráněném bydlení či podpoře samostatného bydlení. Odpoledne, po práci, o víkendech, mohou společně cestovat za kamarády, poznávat nová místa, aj.

Spirit2018 z.s.- projekt P(R)OTKÁVÁNÍ

Cílem projektu P(R)OTKÁVÁNÍ je zvýšit povědomí o pěstounské péči a zapojit širší komunitu do péče o ohrožené děti v našem kraji. Jsme pěstounské mámy a víme o pěstounství úplně všechno. Zároveň jsme profesionálky v různých oborech: je mezi námi markeťačka, právnička, pedagožka, psycholožka, zdravotní sestra i sociální pracovnice… a v tom je naše jedinečnost a síla.

Autor: Adéla Slezáková v kategorii MICRORISC,

Tento web používá pouze technické cookies.