MICRORISC slaví tři významné milníky: 33 let značky MICRORISC, čtvrtstoletí novodobého MICRORISCu a dvě dekády bezdrátové technologie IQRF

Jičínská firma MICRORISC s.r.o. letos slaví 25 let své novodobé existence. Původní společnost MICRORISC Technology s.r.o. a historie produktů se známkou „IQ“ trvá již 33 let. Před 20 lety MICRORISC zahájil výzkum v oblasti bezdrátových technologií a představil světu svůj první bezdrátový transceiver IQRF.

Již tradičně spojuje MICRORISC výroční oslavu s květnovým Memoriálem Václava Dobeše - běžeckým a cyklo závodem do vrchu Zvičina, který MICRORISC dlouhá léta podporuje. I letos se tedy na začátku května do Jičína sjížděli významní partneři MICRORISCu a nejbližší přátelé zakladatelů firmy. Lídři významných mezinárodních a českých technických společností, universit a zástupci významných institucí byli pozváni k účasti na několikadenních oslavách. Svou přívětivou osobností prozářila hlavní večer také významná česká herečka Zdeňka Žádníková-Volencová a její dcera Andrea.

Součástí nabitého programu bylo, vedle paralelních obchodních jednání, intenzivních školení a prohlídky Výzkumného a technologického centra MICRORISC, také poznávání krás Českého ráje, historických dominant České republiky a večerní oslava na zámku Hrubá Skála s poutavou performance show českého ilusionisty Radka Bakaláře. Na počest IQRF byla hostům odtajněna magie spojená s touto bezdrátovou komunikační platformou. Všem našim partnerům tímto děkujeme za milou účast i dosavadní spolupráci.

Stručný výběr z historie MICRORISCu:

MICRORISC byl v roce 1992 prvním československým výrobcem chytrých autoalarmů na dálkové ovládání chráněné plovoucím kódem.

Dnešní MICRORISC je ryze česká firma založená v roce 1999. Od původního zaměření na distribuci kvalitních (elektro) součástek se postupně od roku 2002 stále více soustředí na zakázkový a vlastní výzkum. Více než 50 patentů, užitných a průmyslových vzorů a OZ (CZ, EU, US, CN, JP) dotváří obrázek inovačního potenciálu a zaměření firmy na inovace a výzkum.

V roce 2004 MICRORISC zahájil výzkum a vývoj v oblasti bezdrátových technologií. Výsledkem je unikátní bezdrátová technologie IQRF pro sítě s mesh uspořádáním, která dnes umožňuje komunikovat statisícům různých zařízení po celém světě.

V roce 2010 získala komunikační platforma IQRF na mezinárodní výstavě Amper v Praze ocenění Zlatý Amper.

V roce 2013 MICRORISC otevřel v Jičíně nové Výzkumné a technologické centrum MICRORISC a inicioval založení IQRF Alliance, sdružení profesionálů a universit využívající IQRF technologii. S výrobky a technologiemi MICRORISCu se tak můžeme setkat nejenom v autech, na ulicích, ale také na koncertech, v pneumatickém nářadí nebo v medicíně.

V roce 2014 získala technologie IQRF prestižní české ocenění za vědu a výzkum Česká hlava, v kategorii Cena Industrie. V tomto roce byl také oceněn nový protokol IQRF DPA cenou Embedded Award na veletrhu elektroniky a vložených technologií Embedded World v Norimberku.

V roce 2017 došlo k odštěpení nové firmy IQRF Tech s.r.o., která vznikla za účelem výrazného zlepšení reálných IoT řešení pomocí bezdrátové technologie IQRF.

Dosud největším počinem MICRORISCu bylo uvedení otevřeného komunikačního standardu IQRF pro bezdrátové mesh sítě v roce 2023.

V mezičase MICRORISC získává mnohá regionální i mezinárodní ocenění a uznání, startuje nové projekty, vyhlašuje odborné soutěže, podporuje neziskové organizace, získává nové patenty a ochranné známky, jeho zástupci prezentují na mezinárodních konferencích, účastní se veletrhů, inovují, vyvíjí a vyvíjí… Výčet všech aktivit by byl příliš vyčerpávající a je dostupný na našich webech.

www.microrisc.com, www.iqrf.org, standard.iqrf.org, www.iqrfalliance.org, www.wireless4lights.com, www.iqaros.eu

Autor: Adéla Slezáková v kategorii MICRORISC,

Tento web používá pouze technické cookies.