Nejlepší student 2022

Dne 23. června 2022 se konalo již 10. kolo soutěže Nejlepší student. Bylo nám potěšením se na finále setkat s vybranými finalisty, kterými se stali:

  • Matyáš Buryanec z VOŠ a SPŠ, Jičín
  • Šimon Černý z Wichterlova gymnázia, Ostrava-Poruba
  • Klára Kopecká z Gymnázia Karla Čapka, Dobříš
  • Pavel Pewner ze SPŠ a VOŠ Písek

nejlepší student 2022

První tři studenti obdrželi titul Nejlepší student 2022, čtvrtý student ve výčtu získat titul Nejlepší student – technik.

Po úvodním mentoringu od Zdeňky Žádníkové, která soutěž moderovala, studenti prezentovali své výsledky, zájmy a další činnosti. Můžeme se vší zodpovědností říct, že letošní jubilejní 10. ročník měl rozhodně vysokou úroveň.

Matyáš zaujal svou všestranností, zejména technickým talentem, svými výtvory i schopností zaujmout pro techniku menší děti. Současně porotu zaujal svým milým, vstřícným a skromným projevem. Závodí ve společenských tancích, rád cestuje na motocyklu, kole i pěšky, hraje na kytaru, je aktivním skautem, pracuje s dětmi a vymýšlí pro ně šifrovací hry. V prezentaci zmínil i své soutěžní snahy, například matematickou a technologickou olympiádu, SOČ – obor elektrotechnika, kde předvedl svůj projekt barevné tryskající fontány. Rád by pokračoval v elektrotechnickém oboru i na univerzitě. Ač nebyl v první fázi hodnocení nominován do kategorie technik, získal díky své prezentaci ve finálovém kole a ukázkám technických výtvorů vývojovou sadu bezdrátové technologie IQRF přímo od Dr. Vladimíra Šulce, jednatele firmy MICRORISC.

Šimon působí jako velmi přátelský člověk, co kolem sebe dokáže vytvořit dobrou náladu a konstruktivní atmosféru. Rád čte a ve světě vědy se dokázal velmi rychle zorientovat. V SOČ získal 1. místo v okresním kole oboru Fyzika a postoupil do krajského kola se svou prací Elektrické a optické vlastnosti modifikací karbidu molybdenu a jejich izomerů. Na PřF OU se účastnil akce Vysokoškolák na zkoušku, kde získal 1. místo. Je lektorem v Mense ČR, badatelem na PřF UPOL, předsedou školního Ekotýmu, napsal článek pro věděcko-populární časopis Vědátor o kvantových počítačích a v jeho portfoliu najdeme spoustu dalších zájmů a aktivit týkajících se přírodních věd a techniky.

Klára porotu zaujala svou obrovskou pokorou a přirozeností v oblasti charity a obecné podpory ostatních lidí. Věnuje se aktivizaci seniorů a volnočasovým aktivitám v Domově seniorů Dobříš. Obsadila první příčky ve vědomostních soutěžích, např. v konverzační soutěži ve francouzském jazyce (1. místo v krajském kole a 2. místo v ústředním kole, 2018), v olympiádě v německém jazyce (1. místo v krajském kole, 2018), nebo v olympiádě v českém jazyce (3. místo v krajském kole, 2018). Hraje na housle, je členkou Příbramské filharmonie a orchestru Musica Marcato, účinkovala v orchestru Giovani Archi di Praga. Na otázku Proč stojí za to být dobrým studentem si odpovídá: „Být dobrým studentem je mnohem víc – být dobrým dítětem, být dobrým přítelem, být dobrým občanem… Možná prostě být dobrým člověkem?“

Pavel oslovil technologickou firmu MICRORISC zejména svou technickou stránkou a zálibou v radiové technice. Zajímá se o elektroniku, programování, robotiku, strojní mechaniku, radiotechniku, 3D modelování, 3D tisk a o mechanické výmetné stroje využívající tlaku plynů. Jako nelicencovaný radioamatér chodívá s vysílačkami po kopcích a navazuje spojení s dalšími radioamatéry, kteří jsou vzdálení i stovky kilometrů. Kromě techniky rád sportuje, říká o sobě, že je hrdý sokol. V Sokole dělá cvičitele mladších a starších žáků a o prázdninách dělá vedoucího na dětských táborech, které jsou Sokolem pořádány. Sokolské heslo „Kde stanutí, tam smrt“ vzal za své. V poslední době se zajímá i o botaniku a pěstování rostlin. Je připraven a vybaven k tomu poskytnout první pomoc komukoli v případě potřeby. Chystá se absolvovat kurz základní přípravy pro aktivní zálohy.

Všem studentům přejeme, aby v životě našli své místo, to, které je bude naplňovat a těšit, kde se budou cítit potřební i oceňovaní.

Titul Nejlepší škola 2022 získala SPŠ a VOŠ Písek díky skvělé prezentaci Pavla Pewnera. 

Fotogalerie...

Ivona Spurná

 

Autor: Ivona Spurná v kategorii MICRORISC,

Tento web používá pouze technické cookies.